marți, 16 iunie 2009

De ce jurnaliştii (nu) ar trebui să se implice în politică

sau

Ciubaşenco pe listele PLDM
Se zice că presa ar fi a patra putere într-un stat. Însă, cum la noi primele trei puteri constituie de fapt una singură, de a patra nici să fie vorba. Unde pe unde e a doua, însă o parte din presa de aici face casă bună cu primele 3, astfel devenind un tot întreg şi la bine, şi la greu.
Un jurnalist nu ar trebui să se implice într-un partid politic, un jurnalist nu ar trebui să candideze pe listele vreunui partid şi mai mult, nu ar trebui să facă agitaţie pentru vreunul, deoarece astfel şi-ar pierde din echidistanţă. Asta aş fi zis, probabil, cu un an în urmă. Însă, iarăşi cu un an în urmă, habar nu aveam că azi parlamentul ar fi fost dizolvat de preşedintele legislativului, numele căruia mai e şi Vladimir Voronin.
Pentru a fi echidistant ai nevoie şi de un mediu prielnic. Pentru a fi echidistant trebuie ca tu, fiind jurnalist, să ai libertate, să te poţi manifesta, să nu fii arestat şi bătut de poliţişti, să nu ţi se spargă camera, să poţi spune ceea ce gândeşti şi să nu fii nevoit să ceri azil politic în America. Iar când nu le ai pe acestea, cred că trebuie să lupţi pentru a le dobândi.
Moldova e departe de a fi un stat normal. Susţin candidatura lui Dumitru Ciubaşenco pe listele PLDM. Cred că exemplul lui ar trebui să fie urmat de toţi cei care îşi doresc să fie după asta liberi, în adevăratul sens al cuvântului. Nu e musai să negocieze un loc pe listă la PL, PLDM sau AMN. E suficient să declare susţinere doar pentru aceste partide. Nu se vor compromite, ba din contra, vor câştiga încrederea oamenilor care vor să afle adevărul despre ce se întâmplă într-o ţară, căci cei îndoctrinaţi de comunişti oricum nu îi citesc.
Lipsa unui vot ne-a făcut mai uniţi şi mai puternici şi ne-a adus aici. Oare câte voturi poate aduce un jurnalist?

5 comentarii:

Ψ spunea...

Stop komunism! Să dăm undă verde Republicii Moldova!!!
Susţin candidatura lui Ciubaşenco pe lista PLDM. Cred că acest jurnalist deja trebuie să se împace cu gîndul că, foarte curînd, va fi etichetat de către oponenţi drept sculă peledemistă...
Salutări! ;)

Femeia Verde spunea...

Ion, tocmai de această reacţie şi vorbeam. Nu cred că e bună. Pentru că în momente precum acesta, în care nu cred că va mai exista o şansă, ar trebui să ne implicăm toţi în campanie şi în susţinerea celor 3. Dacă mâine, un alt jurnalist va declara susţinere sau va candida pe listele amn sau pl, eu voi fi la fel de deschisă. Cât despre etichetare, eu cred că o vor face cei care sunt puţin dezinteresaţi sau cei care s-au împăcat cu gândul de a trăi într-o ţară precum e aceasta, fără a schimba nimic. Poate că te-ai simţit şi tu vizat, într-o mică parte, pe aici? :)

Gindul Meu spunea...

salut, ai vazut spotul publicitar de la snikers?
daca nu te invit sal vezi, e ceva interesant (Verde vs Rosu)

http://gindulmeu.wordpress.com/2009/06/17/snickers-sau-pldm-vs-pcrm/

Anastasia spunea...

nu prea sint de acord cu implicarea jurnalistului in politica:
1. nu e corect din punct de vedere deontologic,
2.daca tara e anormala, nu putem sa o aducem la normalitate prin masuri anormale

Napocel spunea...

De ce nu? Politica e-n curtea statului, jurnalistica e ocupație. Mă refer la jurnalismul ce nu aparține de media publică (de stat).