miercuri, 8 octombrie 2008

Războiul lui Darie

Ieri seară Tudor Darie a pornit o nouă campanie: o campanie care părea bună, inițial; o campanie care ar fi trebuit să împace două formațiuni de opoziție. PL și PLDM ar fi trebuit să nu se mai atace în vederea unei eventuale coaliții post-electorale în viitorul parlament.

Oare domnul Darie și-a imaginat riscurile unei asemenea campanii?

În primul rând, nimeni din conducerea PL sau PLDM nu a afirmat vreodată că există un război rece între aceste două partide. Pentru început, a adus la cunoștința opiniei publice lucruri care poate că nu erau luate în seamă drept atacuri reciproce. Postarea unei declarații, pe site-ul PLDM, a trecerii unui grup de consilieri din orășelul Codru de la PL la PLDM nu a fost privit drept un atac, până ce Darie nu a menționat acest lucru. La fel, emisiunea de luni, de la ProTV, cu toate atacurile ei subtile, nu a fost percepută drept o dispută între aceste partide. Aceasta a fost totuși creată. Poate că dacă articolul lui Darie apărea la rubrica „blogosferă” a Unimediei sau doar pe blogul acestuia, era un lucru bun. Însă, acest articol a fost pus la „știri de top” pe Unimedia. Care a fost efectul acestui articol? Noi și noi mici conflicte între susținătorii PL și PLDM de pe Unimedia. Dat fiind faptul că am mai citit articolele lui Darie și îl consider o personalitate în domeniul său, cu toate reticențele de acum, nu cred că acesta ar fi fost efectul scontat. Și cu tot respectul meu pentru acesta, o să îi critic scăpările.

Pe lângă această știre de top, Darie a mai creat și un fel de ”logo” al războiului rece. Simbolurile PL și PLDM au fost plasate pe două mănuși (roșii) care mai-mai să se ia la harță. Nu cred că această culoare roșie va crea cuiva sentimentul posibilului câștig al comuniștilor în cazul conflictelor între aceste două, insinuat de Darie, ci mai degrabă va crea ură între membrii și simpatizanții partidelor. Ce fac mănușile „a la Iordan” acolo? Care este rolul lor? Nu fac decât să ațâțe spiritele, apă la moară pentru publicații gen ”Flux” și ”Moldova Suverană”. Parcă îmi și imaginez noi nume de articole ale acestor publicații... La fel cum mănușa roșie nu a fost cea care i-a dus lui Iordan victoria, nu cred că două mănuși roșii ne va aduce pacea între partidele de opoziție (asta în caz că avem război) și victorie opoziției, ba din contra...

Darie a denaturat cele două sigle ale partidelor, alături de denaturarea relației dintre cele două. Omul de rând nu sesizează lupta imaginară dintre aceste două partide. Astfel, vreau să fac un apel: să fim mult mai atenți când avem scopuri nobile, pentru că tocmai drumul spre îndeplinirea acestor scopuri poate provoca riscuri mult mai mari.

Mai departe, totul va depinde de cum va gestiona Tudor Darie această campanie, pe care o vreau una de succes...

16 comentarii:

Alexandru Cozer spunea...

Într-adevăr verzișoaro. A cam sărit azi calul Darie. Eu totuși cred că el a avut un scop nobil. Dar observațiile tale sunt foarte bine făcute și obiective. Bravo!

Anonim spunea...

Vreau să vă spun că ţinem contactul cu liderii ambelor partide (PL şi PLDM(la fel si altele)) + membri simpli de partid şi crede-mă că voi chiar sunteţi într-un fel de război rece. Poate voi nu realizaţi asta!

Mi s-a confirmat ipoteza atunci când am fost cu echipa voastră la sud şi am vb direct cu dl Filat (la inundaţii) şi atunci când am mai schimbat câteva cuvinte cu liderii de tineret de la PL + cateva cuvinte ale lui Ghimpu...

pai sa stiti ca voi practic va mancati, doar ca nu vreti sa recunoasteti. Asta v-o spun asa direct, verificat, cu surse la cel mai inalt nivel.

Noi (UNIMEDIA) o sa batem in voi pana o sa intelegeti ca trebuie sa serviti interesele cetateanului (adica ale noastre) si nu sa umblati cu certuri si mancarimi prin care sa fuga electoratul de voi. Si daca o sa va mai mancati, fiti sigur ca veti fi pe prima pagina UNIMEDIA la TOP STIRE!

P.S. Echipa de la UNIMEDIA (inclusiv Tudor) nu erau sigur daca ar trebui sa va criticam. Eu am insistat si am sustinut idea ;)

P.S. Alex are dreptate. Scopul e nobil! Noi vrem schimbarea!

Cu ganduri bune,
Dumitru Ciorici

Sawyer spunea...

Dumitru, totuși Darie a greșit. Și încă ceva, nu cred că era cazul să cereți și ajutorul lui Cristal. Gângania aia comunistă nu ar fi trebuit implicată în asta. Deoarece a trezit multe dubii vis-a-vis de cât de nobile au fost scopurile voastre.
Iar Femeia Verde ca de obicei, nu iese din tipare...

Anonim spunea...

sawyer, Oleg a scris despre această temă - noi credem că e important să reflectăm diferite opinii şi probabil observi că pe UNIMEDIA apar toţi de la un cap la altul, şi nu ca în presa de partid - "noi suntem pravâie şi restul levâie".

Pentru noi contează să dăm diferite opinii. Deja faptul că asta nu place, sunt sigur. Dar nici ca FLUX nu vom ajunge. Noi, vom continua să-l cităm şi pe Cristal, şi pe Cozer şi pe Bargan şi pe Urechean..etc. Doar atunci vom reuşi un maxim - cel puţin asta e viziunea noastră.

Voi, sunteţi în drept să criticaţi, să aruncaţi cu ouă în UNIMEDIA ;) atunci când credeţi de cuviinţă. Ne-am asumat acest risc!

Totodată, aceasta atitudine a noastră serveşte ca o experienţă pentru noi, din care la sigur vom trage nişte concluzii şi de ce nu, vom şi învăţa ceva util.

Deocamdată considerăm că am procedat corect!

Voie bună!
Dumitru Ciorici

Anonim spunea...

La prima vedere pare o initiativa nobila pentru un scop la fel de nobil. Totusi, ma intreb daca Tudor a luat in considerare toate efectele colaterare unei astfel de initiative sau mai bine zis a unei astfel de abordari a relatiei PLDM vs PL. Inainte de a polemiza pe seama a ceea ce este si nu este intre aceste doua partide, merita sa incepem cu a raspunde la intrebarea: ce inseamna (la modul complex) PLDM si ce inseamna PL. Ce virsta au aceste partide, ce au facut fiecare de-a lungul existentei lor, care este evolutia actuala a acestor partide, cit de realist suna PLDM la guvernare, PL la guvernare, PLDM & PL la guvernare. Oricit am vrea ca partidul pe care-l sustinem sa ajunga la guvernare, trebuie sa fim macar un pic realisti si sinceri cu noi insine. Comunistii sunt la guvernare de 8 ani nu atit pentru ca si-au dorit mult cit pentru ca au profitat de situatia creata de pina la ei, jucind la loto cu vietile noastre pe ultimii 8 ani.

Anonim spunea...

Stau acum și mă întreb, cine știe mai bine situație, ca să critice.

Eu nu prea o cunosc, doar presupun cine a început acel război. Probabil din motive că i-a fost zis în față că noi cu foști parteneri a comuniștilor nu conlucrăm.

Acest sau alt răspuns, ori toată disputa derulată până acuma oricum ne face să înțelegem anumite lucruri, și cum spune Femeia Verde că aceste lucruri nu erau luate în seamă și nu erau percepute ca atacuri - nu e adevărat!

Motivez: Am în preajma mea mulți tineri care se informează cum pot, sărmanii, despre ce se întâmplă în MD, și tot mă întrebau ce se întâmplă cu PLDM și cu PL, tu (adik eu) tot îi promovezi da ei sunt ca toate partidele de până la comuniști care se ”spălau” cum puteau.

Acum zicețimi ce să le răspund?!?!

Din acest motiv susțin ce a făcut UniMedia și voi continua să protestez la astfel de atitudine a 2 partide de opoziție, care la moment îmi sunt interesante încă.

Cu prietenie ... Andrean

Anonim spunea...

eu ma mir cu cit tupeu vorbesc cei care nu sunt nici pe aproape ca statut social cu Ghimpu sau Filat.sunt lideri de partide, au obtinut multe in viata, iar ciuvasii de la unimedia incearca sa impace intre ele aceste partide, care poate nici nu au declarat razboi.Baieti, fac trimitere la o piesa recent aparuta cu sintagma arhicunoscuta „NO STRESS”!

socolenco spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Unimedia a facut ceea ce a trebuit sa faca - sa puna degetul pe rana prin aducerea in discutii a unui subiect foarte actual. Actualitatea temei o arata faptul ca si-a crescut audienta cu aceasta tema, acesta fiind unul din scopurile principale a lor.

Nici intrun caz nu poate fi vinovata echipa unimediei ca se ciondanesc politicienii - vina o poarta numai si numai politicienii.

Acum, azi, e mai important faptul daca vor fi politicienii in stare de o stare de conlucrare. Daca vor fi acum capabili - vor fi in stare si dupa alegeri cand, tot ce-i posibil, vor accede in parlament si va fi nevoie de o alianta pentru a prelua puterea.

Sa le-o spunem transant politicienilor: in situatie de sfada voi nu aveti multa credibilitate la noi. In cazul cand nu va puteti impaca azi cand nu sunteti in parlament, nu va fi impacare intre voi nici cand ajungeti acolo. Noua asta NU NE TREBUIE. Ei, politicienii, vor reactiona la asta, ca nu-i chiar din capul lor.

vitalie
CuratMurdarSRL.com

socolenco spunea...

Vitalie, cine da dreptul echipei UNIMEDIA sa fie mediator intre politicieni? NU crezi ca si-au depasit atributiile?

Anonim spunea...

Ion, n-am vazut/citit ca ei se cer, or se apuca sa fie mediatori. Imi dai vreo sursa?

socolenco spunea...

Pai, apelul lui Tudor de a se impaca PL si PLDM nu seamana a fi ca se vor mediatori?

Anonim spunea...

dau dreptate lui Socolenco.nu au avut nici dreptul politic si nici cel moral de a se implica in treburile interne a partidelor.

Anonim spunea...

Ia sa mai lasam jelea si sa ne amuzam de ... PDM (partidul-tata sau -mama) a PLDMului :)

unul din cele mai tari partide (PDM) propune sa votati cum arata pagina lor.
http://pdm.md/main/poll_surveys/view/10
La intrebarea "Cum apreciaţi noul site PDM?"
Vi se propune sa alegeti din
* Super
* Excelent
* E bun
* Interesant

Mai-mai-mai , asa "autocritica" inca nu am vazut!!! Baieti, lasati "modestia" la o parte si mai adaugati acolo ceva de genul "rea", "indiferent", "ujasssnaaaa" :)

Pentru eventualul caz de hacking a sondajului dat - este si un screen

http://img373.imageshack.us/my.php?image=sondajpdmoy5.jpg
:-D

Anonim spunea...

Salut stimaţi prieteni,

Într-o discuţie pe seama relaţiei dintre două partide nu poate să lipsească subiectivismul. L-am simţit, atât în articol, cât şi în comentarii. Totuşi, privesc la aceasta ca ceva firesc.

Pentru mine ar fi interesante unele propuneri pentru cele două formaţiuni poltice. Cele mai utile le-aş transmite şi colegilor de la PL.

Să vă fie bine şi frumos!

Anonim spunea...

referitor la pdm.md: pe mine ma mira ca au pus flagul MD unde este vorba de limba, deci sunt si ei pentru limba moldoveneasca... PD la GUNOIIIII!!!!